művész


Neoton  Família
2

Neoton Família

Magyar popzenei együttes. Angol nevük: Newton Family, ez utóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban, Nyugat-Németországban, Argentínában és Spanyolországban. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, harminc körüli magyar nyelvű és tucatnyi angol nyelvű albumuk jelent meg. Legnépszerűbb dalaik alapján íródott a Szép nyári nap musical.…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Magyar popzenei együttes. Angol nevük: Newton Family, ez utóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban, Nyugat-Németországban, Argentínában és Spanyolországban. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, harminc körüli magyar nyelvű és tucatnyi angol nyelvű albumuk jelent meg. Legnépszerűbb dalaik alapján íródott a Szép nyári nap musical.

Történet:

1965-ben két közgázos fiatal, Pásztor László és Galácz Lajos az akkori divatnak megfelelően egy Mikulás-napi egyetemi versenyre beat-zenekart alapított. A versenyen két zenekar indult a könnyűzenei kategóriában, a Neoton, akik csehszlovák gitárjuk márkájáról nevezeték el magukat, második helyen végzett. Senki sem gondolta volna, hogy pont belőlük fog kinőni Magyarország egyik legsikeresebb és legtöbbet vitatott könnyűzenei jelensége.

Három évet kellett várnia Neotonos fiúknak ahhoz, hogy az első sikereket elérjék. Immáron Balázs Ferenccel a billentyűk mögött 1968-ban a Neoton megnyerte az Országos Ki mit tud? vetélkedőt a 'Nekem eddig Bach volt mindenem' című dallal. Ugyanebben az évben még megjelent a 'Kell, hogy várj' a Neoton első olyan sikere, amelyet a mai napig játszanak a rádiók.

1971-ben jelent meg az első Neoton nagylemez, 'Bolond város' címmel. Ezen a lemezen Pásztor, Galácz és Balázs Ferenc mellett játszott Som Lajos basszusgitáron és Debreczeni Ferenc, az Omega későbbi dobosa. A lemez nem aratott átütő sikert, bár egy ORI zenekar-csere kapcsán a kijutottak Fekete-Afrikába is, Nigériában és Ghánában koncerteztek. Rádió felvételt készítettek a nigériai rádióban (a 'Kell, hogy várj'-t rögzítették angol nyelven 'You Must Wait' címmel) és fogadta őket a ghánai uralkodó is. Afrikából hazatérve azonban a zenekar több tagja kivált, és a Neoton sorsa bizonytalanná lett.

1972-ben Jakab György (billentyű) és Tiboldy János (basszusgitár) csatlakozott Pásztorhoz, Galáczhoz és a Debrecenit még korábban felváltó Ambrus Zoltánhoz. Többféle követhető stílus is felmerült a fiúk fejében, amit végül az 1972-es Ki mit tud?-on feltűnő lány vokál, a Kócbabák csatlakozása döntött el véglegesen. Számtalan rádiófelvétel készítése és Tiboldy kiválása után Neoton és a Kócbabák néven megjelent a Menedékház című album. Ebben az időben figyelt fel a zenekarra dr. Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója. Az ő vezényletével alakult meg a Neoton Família 1977-ben. Szintén '77-ben jelent meg a 'Csak a zene' című album, amihez kapcsolódva a zenekar turnéra indult itthon és a szocialista országokban. A turné a nagylemez nyitódaláról a 'Köszönjük Mr Edison' címet kapta, ami a fonográf felfedezésének 100. évfordulóját köszöntötte. A turné közben jelentette be az alapító Galácz Lajos, hogy kiválik a zenekarból, és a zene helyett a családjának szenteli inkább az életét. Hosszas keresgélés után vette át az ő helyét Baracs János, aki mindvégig a Neoton basszgitárosa maradt.

1979 fordulópont volt a Neoton Família történetében. A cannes-i MIDEM fesztiválon ők kísérték a magyar popzenét képviselő szólistákat, és ezáltal ők is eljátszhattak pár saját dalt. Ekkor figyelt fel rájuk a külföldi szakma. Az év végén megjelent a 'Napraforgó' című lemezük, ami itthon hirtelen a slágerlisták élére juttatta a Famíliát. A Santa Maria, a Szédült napraforgó vagy a Hegyirabló mai napig játszott slágerek. Ambrus Zoltán és Fábián Éva kiválása után 1980 elején elkészült a lemez angol nyelvű változata, a két új tag, Végvári Ádám (gitár) és Bardóczi Gyula (dob) kiegészülésével, ami megjelent Spanyolországban, Japánban, az NSZK-ban, Dániában, később Mexikóban, Brazíliában és Dél-Koreában is. Az erről kimásolt kislemezek hatalmas sikert hoztak Spanyolországban és Japánban is.

A következő pár évet a Família folyamatosan a stúdióban és koncerttermekben töltötte, a Don Quijote döngette a slágerlistákat itthon és külföldön, 1981 végén 42 állomásos turnét adtak Japánban. 1983 januárjában Pál Éva elhagyta a zenekart, Kócbabákból Csepregi Éva maradt az egyedüli kócbaba.

A sikereknek viszont korántsem lett ezzel vége, 1983 októberében Ádám és Éva a Neoton Famíliából elnyerte a Yamaha fesztivál nagydíját a Holnap hajnalig című dallal. Itthon évről évre megjelent a Neoton Família stúdió album, ami minden évben garantálta a slágereket. A Hétvégi motorozás, a Nyár van, az I Love You, a Bye-bye kedvesem vagy a Medvetánc mind olyan dalok, amiket a mai napig szívesen játszanak a rádiók, illetve kihagyhatatlanok a Neoton tagjainak fellépéseiről.

1985-től Csepregi Éva együtt dolgozott a skót származású Bob Heatlie-vel, aki elsősorban szólókarrierjét egyengette. Olyan dalok szerzője ő, mint a 'Párizsi lány', a vihart kavart 'OK Gorbacsov' vagy az 'Így vagy úgy'. Egyre több zeneszerző-team dolgozott a Neotonon belül, és ez nemcsak remek dalokat, hanem feszültséget is szült. Mindez a rendszerváltással egyidejű 1990-es szétváláshoz vezetett. 1992-ig Csepregi Éva Végvári Ádámmal és Baracs Jánossal, Pásztor László pedig Jakab Györggyel és Bardóczi Gyulával folytatta a zenélést (Szulák Andreát választva szólistának). 1992-ben Csepregi Évának megszületett Bob Heatlie-vel közös fia Dávid, ezzel Éva egy időre főállású anyaszerepre cserélte a mikrofont.

1995 végén Jakab Györgynél az orvosok végzetes betegséget diagnosztizáltak. Pár hónappal később, 1996. február 15-én elhunyt, ezzel pótolhatatlan űr keletkezett a viszálykodások által külön utakat járó Neoton Famílián. Néhány nappal később elhunyt az egykori vokalista Juhász Mária is. A haláleset viszont ismét összehozta a régi tagokat. Gyuri nagy álma, egy utolsó nagy Família koncert már nélküle, de az Ő emlékére 1998-ban, György-napon került megrendezésre a Budapest Sportcsarnokban.

Hét évvel később, 2005-ben, még egyszer - a közönség unszolásának eleget téve - színpadra lépett a zenekar, maratoni három órás koncertet adva hatalmas színpadképpel, fényjátékkal rengeteg vendégzenésszel. Azóta Csepregi Éva, Végvári és Baracs Neoton Família Sztárjai néven szoktak együtt fellépni. 2007 novemberéig Bardóczi is velük játszott.

ZAMAT Fesztivál 2. nap

ZAMAT Fesztivál 2. nap

Lovarda
  • Egyéb

Ajánlataink


Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!