Program


Amadinda Percussion Project - Hommage a Balázs Oszkár

Amadinda Percussion Project - Hommage a Balázs Oszkár

Az immár 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Amadinda Ütőegyüttest aligha szükséges részletesen bemutatni. Az együttes tagjai közül többen hosszú ideje tanítanak is, mi több, a tanterem és a hangversenyek világát egy komplex kezdeményezés, az Amadinda Percussion Project elnevezésű műhelymunka és koncertfolyam révén össze is kapcsolták a közelmúltban.

Amadinda Percussion Project
Hommage à Balázs Oszkár

Balázs Oszkár: Nyolc trió
Balázs Oszkár: Utazás Pentatóniába
Balázs Oszkár: Három burleszk

SZÜNET

Balázs Oszkár: Integráció
John Cage: Amores
Balassa Sándor: Quartetto per percussioni, op. 18

Közreműködnek: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, a Dunaharaszti AMI, a Bartók Konzervatórium ütőhangszeres növendékei (felkészítő tanárok: Tóth Benedek, Bojtos Károly, Holló Aurél)
A Zeneakadémia ütőhangszeres hallgatói
Amadinda Ütőegyüttes


Az immár 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Amadinda Ütőegyüttest aligha szükséges részletesen bemutatni. Az együttes tagjai közül többen hosszú ideje tanítanak is, mi több, a tanterem és a hangversenyek világát egy komplex kezdeményezés, az Amadinda Percussion Project elnevezésű műhelymunka és koncertfolyam révén össze is kapcsolták a közelmúltban. A program 2017-ben indult, de máris bebizonyosodott, hogy nem csak a Bartók Konzi és a Zeneakadémia diákjait gazdagítja izgalmas tapasztalatokkal, hanem a közönséget is. A novemberi koncert Balázs Oszkárnak (1936–2018) kíván emléket állítani, akiről Rácz Zoltán így emlékezett meg a közelmúltban: „Ha megpróbálnánk végiggondolni, mi minden fért Balázs Oszkár kivételes pályafutásának évtizedeibe, nagy valószínűséggel kudarcot vallanánk, tevékenysége oly sokrétű volt. Muzsikus, iskolát alapító tanár, zeneszerző, a Budapesti Ütőegyüttes megalapítója és művészeti vezetője, hangszerkészítő ezermester. Emögött a sokféleség mögött ott állt egy kivételes személyiség, aki egész életében nagyvonalúan ajándékozott meg bennünket – tanítványait és kollégáit – munkájának gyümölcseivel, derűjével és talán ami a legfontosabb, ránk áldozott idejével, megszámlálhatatlanul sok emlékezetes órával. Ha megpróbálnám megfogalmazni, hogy mit köszönhetek neki, egyszerűen fogalmaznék: azt, hogy elindított egy olyan pályán, ami máig betölti az életemet, hogy azzal foglalkozhatok, ami a legjobban érdekel: zenével. Vannak dolgok, amit az ember csak évtizedek után ért meg teljes mélységében. Balázs Oszkár életműve is ilyen, évtizedek elteltével értettem meg igazán a nagyságát.” A műsor első részében három olyan kamarazenei mű hangzik el, amit Balázs Oszkár pályakezdő tanítványainak komponált. A műveket olyan korú gyerekek adják elő – az Amadinda tagjainak társaságában – akiknek felkészítő tanárai, zeneiskolás tanulmányaik során, szintén ezeken a műveken tanulták a hangszerek használatát, és sajátították el az együtt zenélés örömét. A koncert második részében egy Balázs Oszkár kompozíció mellett két másik jelentős mű is elhangzik, amelyek már képzett hangszereseket igényelnek és amelyeket a Balázs Oszkár által életre hívott Budapesti Ütőegyüttes tűzött először műsorára a 70-es években, majd később az Amadinda programjaiban is gyakran szerepeltek.

Ajánló


Miért járnak az emberek Zorán-koncertre? A nagyszerű dalok miatt. A remek muzsikusok miatt.…

Csodákat rejtő erdőben érezhetik magukat a nézők, kicsik és nagyok is az Újszegedi…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!