Program


Aura Musicale - Csoda & Pastorale

Aura Musicale - Csoda & Pastorale

A műsor két nagy bécsi klasszikus mester, Haydn és Beethoven egy-egy nagyszabású alkotásának korabeli, kamarazenei változatát mutatja be korhű hangszereken. A két műnek több rokon vonása van: életvidám alapkarakter, számos népies elem, a lassútételek idilli hangulata mozgalmas, természeti képet festő kísérőmotívumaikkal, vaskos tréfákkal tűzdelt tánctételek stb.  több...

Aura Musicale - Csoda & Pastorale

Előadók:

Aura Musicale – korhű hangszereken:

Bertalan Andrea – fuvola

Lesták Bedő Eszter, Kalló Zsolt – hegedű

Posvanecz Éva, Juhász Mihály – mélyhegedű

Máté Balázs, Karasszon Dénes – gordonka

művészeti vezető: Máté Balázs (Liszt-díjas)

Műsor:

Haydn: 102. szimfónia, B-dúr, Hob. I:102 „A csoda” – korabeli változat fuvolaötösre

Beethoven: 6. szimfónia, F-dúr, Op. 68 „Pastorale” – korabeli változat vonós szextettre

Ismertető:

A műsor két nagy bécsi klasszikus mester, Haydn és Beethoven egy-egy nagyszabású alkotásának korabeli, kamarazenei változatát mutatja be korhű hangszereken. A két műnek több rokon vonása van: életvidám alapkarakter, számos népies elem, a lassútételek idilli hangulata mozgalmas, természeti képet festő kísérőmotívumaikkal, vaskos tréfákkal tűzdelt tánctételek stb. Leheletnyi vallásos áhítat is közös bennük: a Haydn-szimfónia „A csoda” alcímet viseli, mivel 1785-ös londoni ősbemutatóján a nagy siker miatt megismételték a finálét, miközben a közönség a színpad közelébe özönlött, hogy Haydnt láthassa s amint kiürült a zsöllye középső része, az óriási csillár leszakadt, de csodás módon senki sem sérült meg; Beethoven a 6. szimfónia valamennyi tételének programatikus címet adott, a zárótételé az ősbemutató programfüzetében ez volt: „Kellemes, az istenség iránti hálával telt érzések a vihar elmúltával”. A „Csoda”-szimfónia fuvolaötös-változatát Nikolaus Simrock adta ki Bonnban feltehetően 1801-ben. A „Pastorale”-szimfónia szextett-változata Michael Gotthard Fischertől származik 1809-ből. A két kiválóan sikerült átirat ékes tanúbizonysága egyrészt az eredeti művek nagy népszerűségének, másrészt az Európában a 20. század közepéig oly közkedvelt, de mára már sajnálatos módon kihalófélben lévő házimuzsika nemes gyakorlatának.

Ajánló


Will Shakespeare, a tehetséges ifjú író anyagi gondokkal küzd. Új színdarabot kell írnia,…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!