Program


Az úrhatnám polgár
2

Az úrhatnám polgár

Jourdain úr és családja beköltözik az Eiffel-csarnok épületébe. Jourdain fellendülő vállalkozásából futotta a frissen nyíló művészeti központ megvásárlására, a nagyvonalú mecénásnak már csak azt kell kitalálnia, miként tegyen úgy, mintha a komolyzene leghívebb ismerője és rajongója lenne, mintha otthonosan mozogna a nagybetűs művészek között..

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 30. szombat, 11:00

Az úrhatnám polgár
Összművészeti előadás Molière és Lully művei alapján
Vígjáték kísérőzenével egy részben, öt felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal

Lully és Molière öt felvonásos balettkomédiáját 1670-ben mutatták be a chambord-i kastélyban. Nagyszabású, hosszú órákon át tartó összművészeti esemény volt ez, ahol találkozhatott a próza és a zene, megfért egymás mellett a történetmesélés és az időtlen, közegtelen muzikális öröm. Mindeközben a nézők kedvük szerint ettek, ittak, és élvezték az estét egy elképesztő helyszínen: az óriási vadászbirtokot övező erdő közepén. Ennek a miliőnek a megidézésére tesz kísérletet az előadás, amely a Molière-darabot kiindulópontként használja, a történet mellett az énekesek, zenészek, táncosok, prózai színészek együttlétének esemény-jellegére fókuszál.

Történetünkben Jourdain úr és családja beköltözik az Eiffel-csarnok épületébe. Jourdain fellendülő vállalkozásából futotta a frissen nyíló művészeti központ megvásárlására, a nagyvonalú mecénásnak már csak azt kell kitalálnia, miként tegyen úgy, mintha a komolyzene leghívebb ismerője és rajongója lenne, mintha otthonosan mozogna a nagybetűs művészek között, különös tekintettel egy bizonyos, igen csodált művésznőre. Bár mindent megtesz ellene, mégsem tudja elnyomni az ásítását egy-egy hosszabb ária alatt, mégis zavarba hozza a kontratenor ismeretlen hangszíne.
Családja, ahelyett, hogy támogatná, inkább útjába áll: feleségét bosszantja a környezetváltozás, és minden alkalmat megragad, hogy kinevesse Jourdain esetlen próbálkozásait, lánya pedig egyszerűen kerüli. Miközben Jourdain próbál a magánéleti és a társasági elvárásoknak is megfelelni, észre sem veszi, hogy szép lassan beleroppan a lázas igyekezetbe.

Karmester: Thomas Kornél

Szereplők:
Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán, Péterfy Bori

Mezzoszoprán: Molnár Anna
Első tenor: Ninh Duc Hoang Long
Második tenor: Varga Donát
Kontratenor: Daragó Zoltán
Bariton: Erdős Attila

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett táncművészei
 
Zeneszerző: Jean-Baptiste Lully
Molière eredeti műve alapján az előadás szövegváltozatát készítette Varga Zsófia, Tarnóczi Jakab
Rendező: Tarnóczi Jakab
Látványtervező: Kálmán Eszter
Dramaturg: Varga Zsófia

Ajánlatunk


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

További ajánlataink


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És…

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!