Program


Bolero/Halál és a lányka

Bolero/Halál és a lányka

A francia zeneszerző, Maurice Ravel leghíresebb kompozíciójának ritmusa és fokozatos növekedése megfelel a koreográfia felépítésének, amely, akárcsak a kotta, egyre színesebbé és technikásabbá válik, és a táncosok száma egyre nő.

Szlovák Nemzeti Színház balettegyüttese – Szlovák Nemzeti Balett

Bolero

A látszólag absztrakt koreográfia egy ritmikus dallamban a korlátozások témáját indítja el: korlátozás a mozgásban, korlátozás a térben, a kommunikációban, önmagunkhoz vagy másokhoz való viszonyban, lock down. A koreográfus inkább ösztönösen, mint tervszerűen, látens módon reflektál a közelmúltra vagy a tartós jelenre, amikor a kérdéssel foglalkozik, amelyben egy világjárvány korlátozza életünk szinte minden szintjét. A kevesebb korlátozás több fényt, több teret, igényesebb tánctechnikát, több fizikai kontaktust jelent. Ahogy a zenei kompozíció növekszik, úgy növekszik a "korlátok nélküli élet" is.

Időtartam: 20 perc

Táncolják:
Ana Carolina  Pita de Carvalho
Daniela Daniheloá
Joran  Valcke
Juliana Ondrášiková  
Matheus Sergini Rocon
Reona Sato
Seiru Nagahori
Thiago Neves

Koreográfus: Adrian DUCIN
Zeneszerző: Maurice RAVEL
Dramaturg: Kristián KOHÚT
Produkciós menedzser: Katarína BOLEBRUCHOVÁ
Művészeti vezető: Nina POLÁKOVÁ
Igazgató: Andrea SKOČEKOVÁ

19:00, Nagyszínpad
Grazi Opera: A halál és a lányka

A halál mindenütt jelen van. Erőteljes, könyörtelen, követelőző és közömbös egyszerre.
Egy káprázatosan szép és bátor lány találkozik vele. Úgy tűnik, csak egy laza gondolat, amely megváltást ígér minden nehézségtől, édes íze van és csábítóan mosolyog rá.
Látszólag váratlanul és teljes erejével találkozik vele. Vagy megidézte őt, a halált? Már egy ideje a halál gondolatát dédelgette? Elégségesek-e az erői ahhoz, hogy szembeszálljon, harcoljon, táncoljon ezzel a kezdetben múló, majd egyre inkább kiterjedő gondolattal? Az élet és a halál közti lebegve találkozik vágyaival, amelyekről azt hitte, hogy már régen elvesztette őket.
Benne - a fiatalság szépsége: küzdelem, szerelem, félelem.
Benne - a halál arca: semmi, minden, csend, nyugalom.
Sascha Pieper ‚A halál és a lányka‘ című koreográfiája erő és elhagyatottság, fájdalom és gyógyulás, látomás és depresszió között mozog, és azt kérdezi: mi történik a halál első kimerült gondolata és a semmibe való belekerülés között? Ugyanakkor vállalja a lányok legkülönfélébb sorsát, valamint a halállal való sokrétű szembenézésüket. A válaszok keresése közben folyamatosan új kérdéseket fogalmaz meg.
Keresésének kiindulópontja Franz Schubert ‚A halál és a lányka‘ című remekművének zenéje.

"És ha sokáig nézel a mélységbe, a mélység is beléd néz." (Friedrich Nietzsche)

Szereposztás

Első tétel - Utak
Lányka: Ann-Kathrin Adam, Stephanie Carpio, Kirsty Clarke, Isabel Edwards, Lucie Horná, Miki Oliveira, Rosa Maria Pace, Renata Parisi, Marina Schmied

Halál: Fabio Agnello, Lorenzo Galdeman, Phillipp Imbach, Yannick Neuffer, Frederico Oliveira, Giulio Panzi, Christoph Schaller, Paulio Sóvári, Michele Tirapelle

Második tétel - Betekintések
Öngyilkossági gondolatok: Lucie Horná, Christoph Schaller

Véglegesség: Ann-Kathrin Adam, Fabio Agnello

Harmadik tétel – Könnyedség
Félelemmentesség: Rosa Maria Pace, Frederico Oliveira

Negyedik tétel – Végzet
Lányka: Ann-Kathrin Adam, Stephanie Carpio, Kirsty Clarke, Isabel Edwards, Lucie Horná, Miki Oliveira, Rosa Maria Pace, Renata Parisi, Marina Schmied

Halál: Fabio Agnello, Lorenzo Galdeman, Phillipp Imbach, Yannick Neuffer, Frederico Oliveira, Giulio Panzi, Christoph Schaller, Paulio Sóvári, Michele Tirapelle

Ajánló


A Madách Színház bemutatja Disney és Cameron Mackintosh: MARY POPPINS című musicaljét P.…

Egy árva gyermekekből álló csapat, és egy rendkívüli felnőtt, egy nemes lelkű művész…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!