Program


Böröcz / Pálinkás / Szigeti: Éneklő fiatalok

Böröcz / Pálinkás / Szigeti: Éneklő fiatalok

Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című szobrát a Népstadion díszútján állították fel, és a rendszerváltáskor sem mozdították el, ma újra látható a Puskás Aréna mellett. A kétszeres életnagyságú alumínium alakokhoz hét évtizede képzelhetünk el újabb és újabb agitatív dalokat.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 24. csütörtök, 20:00

Böröcz / Pálinkás / Szigeti
Éneklő fiatalok - PREMIER
Időtartam: 50 perc

Újrahasznosították a legendás stadion betonjának ledarált darabjait.

Minden miénk lett.
Nékünk virrad már.
Vár miránk a boldog nyár.
Lengő gabonánk, léptünk dobogó,
Hajrá halihó, szép hazánkban élni jó!
Szívünk szaporán dobban.
Száguldás.
Libi, libilibi, liber-
nyári égbolt, ó, mi kék!

Mit énekeltek az ötvenes években és mit énekelnek ma? Mit üzen a hatalom a megrendelt és köztereken elhelyezett alkotásokkal? Mely művészekkel, előadókkal vállal közösséget rendezvényei színpadjain? Miről énekelnek a rendszerek kegyeltjei? Velük énekelünk?

A Népstadion (1953) az első ötéves terv, a Puskás Aréna (2019) a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szimbolikus épülete, közpénzből készültek, az első a népnek, a második a nemzetnek címezve. A két szó szinonimának tűnik, de az ötvenes évek és a 2010-es évek szóhasználata más-más ‘mi’-értelmezést takar. Az Éneklő fiatalok 1945 és 1956 közötti mozgalmi- és tömegdalok, valamint 2010 utáni pop-, rock- és folk számok szövegeit és zenei stílusjegyeit elemezve a zenék társadalmi, politikai, kulturális kontextusát kirajzoló nyilvános szövegeken keresztül vizsgálja a két fogalmat, valamint a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát.

Makrisz három fiatalja megduplázódva alkot kórust a színpadon: a hatalom támogatta populáris zene visszatérő témái, kifejezései és kontextusteremtő dokumentum-kommentárok összeéneklésével kérdeznek rá arra, hogy milyen véleményeket, attitűdöket teszünk belsővé ismert slágereken keresztül, amelyek gyakran fiatal korunktól kísérnek minket, és amelyeket sokszor reflexió nélkül énekelgetünk.

Az Éneklő fiatalok és a NIKÉ, szabadságunk szobra (Kelemen Kristóf) c. előadások közös est keretében láthatók. Az élénk nemzetközi érdeklődést kiváltó, számos fesztivált megjárt Magyar akác alkotópárosa két különálló, mégis sok szállal kapcsolódó munkával jelentkezik a Liberty fesztiválon.

Író, rendező: Böröcz Judit, Pálinkás Bence György, Szigeti Máté
Zene: Szigeti Máté
Karvezető: Incze Zsóka
Koreográfus: Vadas Zsófia Tamara
Énekesek: Fehérváry Péter, Horváth Dominika Rea

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Staféta, Nemzeti Kulturális Alap, FÜGE Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg.
A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

További ajánlataink


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!