Program


Fellélegzés #10 – Ravel, Beethoven

Fellélegzés #10 – Ravel, Beethoven

Ravel művet a Horti–Győri–Devich–Kemenes kvartett adja elő: négy kivételesen érzékeny kamarazenész, három nemzedék képviselői. Beethoven darabját kivételes előadásban, két Kossuth-díjas művész, az egykor növendék-tanár viszonyban álló Kelemen Barnabás és Rados Ferenc előadásában hallhatjuk.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. augusztus 24. hétfő, 20:30

Fellélegzés #10 – Ravel, Beethoven

Műsor

Ravel: Madagaszkári dalok
Horti Lilla (szoprán); Győri Noémi (fuvola); Devich Gergely (cselló); Kemenes András (zongora)

Beethoven: G-dúr hegedű–zongora szonáta, op. 96
Kelemen Barnabás (hegedű); Rados Ferenc (zongora)

Ravel zenéjéhez nagyjából olyan erősen tapad a köztudatban az „impresszionista” címke, mint Beethoven művészetéhez a „hősi” jelző. A koncerten elhangzó két mű arról ad tanúbizonyságot, hogy az efféle kategorizálások erősen leszűkítik az olyan rendkívüli zenei gondolkodók univerzumának határait, amilyen Ravel és Beethoven volt. Ravel három „madagaszkári dala”, amelyek egy 18. századi francia költő azonos című ciklusából dolgoznak fel három verset (a költő soha nem járt Madagaszkáron), nem elsősorban az egzotizmus miatt izgalmasak, hanem azért, mert annak a szikár, polifon stílusnak a képviselői, amely Ravel művészetét jellemezte az 1920-as évektől, s amelynek semmi köze a zenei impresszionizmushoz. A különleges hangszerösszeállítású trió – fuvola, cselló, zongora – nem kíséri az énekszólamot: ez utóbbi egy az egyenlők
között (kicsit talán egyenlőbb a többieknél). A művet a Horti–Győri–Devich–Kemenes kvartett adja elő: négy kivételesen érzékeny kamarazenész, három nemzedék képviselői. Beethoven utolsó hegedűszonátája nem kevésbé eredeti mű: az érzékenységében és dallamosságában schuberti allúziókat keltő darab fényévekre van a „hősi” korszak kompozícióitól, s jelzi, hogy a monumentális homlokzat mögött milyen végtelen finomság jellemzi Beethoven művészetét. A darabot kivételes előadásban, két Kossuth-díjas művész, az egykor növendék-tanár viszonyban álló Kelemen Barnabás és Rados Ferenc előadásában hallhatjuk.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, közönségünk biztonsága érdekében a koncertre szóló jegyek számát korlátoztuk, hogy az ülőhelyek között meglegyen a megfelelő távolság.

Ajánlatunk


zenés party két részben

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Bodó Viktor új előadása az önsegítő függő csoportok mintájára és igaz történetek alapján készül. A csoport olyan szélsőséges karakterek találkozóhelye, akik egyébként soha nem ülnének le egymással. Történeteikben a reália keveredik a mindennapi abszurddal, a dráma a tragikomédiával. Egy ilyen kétórás gyűlésen megtörténhet minden, ami csak elképzelhető, és az is, ami nem.

További ajánlataink


A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal…

Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

A III. Madách Musical Pályázat győztes műve, amely 52 pályamű közül nyerte el az első díjat, forradalmian új hangvételű musical,…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!