Program


Gondolatok Táncban és Versben - Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje

Gondolatok Táncban és Versben - Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje

Gondolatok Táncban és Versben
Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje
A Hagyományok Háza előadása a Magyar Kultúra Napja alkalmából
2019. január 21., 19.00

A Gondolatok Táncban és Versben című táncszínházi előadás a többszörösen kitüntetett és elismert táncművész és koreográfus páros, Rémi Tünde (EuróPAS- díj, Harangozó Gyula-díj, Magyar Ezüst Érdemkereszt) és Appelshoffer János (Örökös Aranysarkantyús, Népművészet Ifjú Mestere-díj, és Harangozó Gyula-díj) első önálló egész estés műsora.

 

Rémi Tünde és Appelshoffer János több mint tíz éven keresztül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) szóló táncosai voltak, és olyan kiemelkedő alkotókkal dolgoztak együtt, mint a Kossuth-díjas Foltin Jolán, Novák Ferenc és Zsuráfszky Zoltán. Első táncszínházi duettjük a 2005-ben Novák Ferenc által rendezett Magyar Elektra volt, melyben Rémi Tünde Klütaimnésztra királynét, míg Appelshoffer János a hódító Aegistust formálta meg. Ezt követte több nagy színházi szerep: János vitéz, Egri csillagok, Köműves Kelemen, Körhinta, Harangok.

A tánc mellett koreográfusként is gyakran részt vesznek táncszínházi előadásokban, mint például a Foltin Jolán rendezte Elmúlik, VANmeSe és Feketetó, vagy a Novák Péter nevéhez köthető és Szingapúrban is bemutatott Seasons of Life. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetem kötelékében adjunktusként nevelik a jövő nemzedék táncosait, pedagógusait. Életüket és pályájukat végigkísérte a folklór, népzene, néptánc és néphagyomány tisztelete, szeretete és ismerete, mely tudás visszaköszön a Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadásukban is. Az évek alatt megformált szerepek sokasága inspirálta a táncospárt, hogy érzéseiket egy egész estés előadásba öntsék. A tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadás a legfontosabb emberi érzéseket mutatja be: szeretet, szerelem, harag, fájdalom, veszteség. Rémi Tünde és Appelshoffer János a testükkel, táncukkal mesélnek a magyar történelem zivataros és sorsfordító eseményeiről, mint az I. világháború vagy az 1956-os forradalom, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat.  A megkapó, hol lírai, hol szenvedéllyel teli táncokat a magyar irodalom legmeghatározóbb költőinek egy-egy verse (Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor, Pilinszky János) egészíti ki, László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének interpretációjában. A zenei kíséretről pedig a népzenében otthonosan mozgó Ötödik évszak nevű formáció ifj. Csoóri Sándor vezetésével, és a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsessz zenész, Dresch Mihály gondoskodik.

Az előadás után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

Moderátor: Orza Calin

Ajánló


VAN MENCHELL - DON BLACK - FRANK WILDHORN: Bonnie & Clyde musical

A Fecske Puccini egyetlen könnyedebb műfajú, kései műve, amelyet egy bécsi színház igazgatóinak…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!