Program


Grassalkovichtól Ambrus Zoltánig. Szlávik Zsóka előadása

Grassalkovichtól Ambrus Zoltánig. Szlávik Zsóka előadása

Gödöllői Akadémia II/3. előadása
Jegyár: 500, Akadémiai bérlet: 1500 Ft
Művészetek Háza Gödöllő
F62 Rendezvény- és kiállítóterem
Esemény kezdése: 2020. 10. 16. (péntek) 16.00

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. október 16. péntek, 16:00

Ambrus Zoltán édesanyja, Ambrus Józsefné Spett Vilma felmenői már az 1780-as években kapcsolatban voltak Gödöllővel. Édesapja, Spett Ferenc gazdatiszt volt Kovacsóczy Mihály gödöllői gazdatiszt Johanna nevű lányát vette el feleségül.

Kovacsóczy Mihály felesége, Foltényi Mária pedig annak a Foltényi (Foltin) Jánosnak volt a lánya, aki a Grassalkovich uradalom prefektusa, számvevője volt 1781-1799 között.

Nagyon messzire nyúlnak tehát a szálak. Ez volt az oka, hogy amikor Ambrus Zoltán édesapjának, Ambrus Józsefnek az 1849-es isaszegi csatában szerzett tüdősérülése miatt jó levegőjű helyen kellett nyaralnia, felesége, Spett Vilma az idefűződő emlékek hatására Gödöllőt választotta. Eleinte csak nyárra béreltek lakást, majd 1897-ben az akkor már özvegy Ambrus Józsefné megvette a Tégla utcában (ma Lovarda utca) a kis házat, melyben Ambrus Zoltán 1932-ben bekövetkezett haláláig sok kedves órát töltött feleségével és lányával, édesanyjával és testvéreivel együtt.

A nyaralót Ambrus Gizella (az író lánya) és férje, Fallenbüchl Tivadar 1934-ben átalakították, így vette fel a ház a mai formáját. Unokája, dr.Fallenbüchl Zoltán történész 1985-ben a kertben felállíttatta az író szobrát (Búza Barna alkotása), majd 1990-ben létrehozta az Emlékházat. Halála után, 2007-ben özvegye a teljes berendezést a Gödöllői Városi Múzeumnak adományozta.

Híres rokonaik között van Mihály Dénes feltaláló (Gödöllő,1894 -Berlin,1953) - Ambrus Zoltán testvérének, Máriának a fia, illetve a régmúltból ifj.Kovacsóczy Mihály (Gödöllő, 1801 – Pest, 1846) a reformkori irodalom jeles képviselője.

Gödöllőn utca őrzi Ambrus Zoltán és unokaöccse, Mihály Dénes emlékét (Ambrus Zoltán-köz, Mihály Dénes-köz – ezen emléktábla is van, Ambrusén nincs! Kovacsóczy Mihályról viszont semmilyen formában nem emlékeztünk meg még eddig. Ezért fontos lenne, a kettős évfordulóra valamilyen formában ez megtörténjen: 2021-ben születésének 220., halálának 175. évfordulója lesz. Ebben az előadásban erre is szeretném felhívni a figyelmet.

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

További ajánlataink


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!