Program


Hailu Mergia (ET), Stella Chiweshe (ZW)
2

Hailu Mergia (ET), Stella Chiweshe (ZW)

Ritkán hallhatunk zenészeket Etiópiából és Zimbabwéből, főleg nem egy estén, de eljött az idő, hogy ezen változtassunk. A pentatónia összeköti Kelet- és Dél-Afrika tradicionális zenéit, így nem véletlen, hogy ugyanazon a színpadon köszönthetjük az etióp jazz koronázatlan királyát és a zimbabwei mbira királynőjét.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. április 6. szombat, 20:00

Az amerikai jazzt és funkot a tradicionális etióp dallamokkal egyedien ötvöző Hailu Mergia zenekara a Walias Band volt az egyik legmeghatározóbb együttese az etióp klubzenei életnek az 1970-es években, így nem véletlen, hogy még a legendás Mulatu Astatke is szerepelt az egyik lemezükön. Mergia 1981-ben Amerikába emigrált, az azóta eltelt több mint 30 év alatt taxisként dolgozott, de a zenélést sosem hagyta abba. Amikor nem volt akkora forgalma, sokszor előkapta szintetizátorát és a kocsijában zenélt. Akkor vett hatalmas fordulatot az élete, amikor Brian Shimkovitz, a legendás Awesome Tapes From Africa bloggere és zenegyűjtője újra felfedezte őt és kiadta két lemezét. Ennek köszönhetően azóta intenzíven turnézik világszerte, az őt övező megnövekedett figyelem végre méltó helyére teheti az etióp jazz koronázatlan királyát.

Hazájában Zimbabwében egész egyszerűen “a mbira királynőjének” hívják Stella Chiweshét, hiszen ő lett az első széles körben elismert női előadó egy jellemezően férfiak által dominált zenei hagyományban. A mbira a shona törzs tradicionális hangszere (magyar nevén hüvelykzongora vagy kalimba), amit eredendően az őseik szellemeinek megidézésre használtak. A hüvelykujjal megszólaltatott fém lapocskák hangjai jellemzően az énekes kíséretére is szolgáltak. Stella Chiweshe e nagy múltú hagyomány soha el nem évülő kincseit tárja elénk különleges énekhangjával és magával ragadó jelenlétével.

Ajánlatunk


Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja férjét ebben a sokat dicsért panzióban. Rögtönözni kell! Villámgyorsan „létrehoznak” egy szállodát..

További ajánlataink


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!