Program


Magyar népi hangszerek – Pengetősök / HANG-SZER-SZÁM

Magyar népi hangszerek – Pengetősök / HANG-SZER-SZÁM

A népi hangszereket eredetileg e zene művelői, azaz egyszerű falusi emberek készítették, igen szerény körülmények között. A pengetős hangszerek megszólaltatásuk módjában térnek el más hangszerszámoktól: a hangot adó, kifeszített húrt ujjal, körömmel, esetleg pengetővel szólaltatja meg előadója.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 19. szombat, 11:00


Közreműködők:
Szlama László és a Fokos zenekar    Új Gereben Együttes

műsorvezető    Farkas Zoltán „Batyu”

A népi hangszereket eredetileg e zene művelői, azaz egyszerű falusi emberek készítették, igen szerény körülmények között. A pengetős hangszerek megszólaltatásuk módjában térnek el más hangszerszámoktól: a hangot adó, kifeszített húrt ujjal, körömmel, esetleg pengetővel szólaltatja meg előadója. Az élőzenés műsorban a legfontosabb népi pengetős hangszerek ismertetése, történetük, működési elvük áttekintése mellett a hangszerekben rejlő változatos lehetőségekkel is megismerkedhetünk.

A görög kithara szóból származik a magyar citera, legjellegzetesebb pengetős népi hangszerünk. Hangjára jellemző az állandó zúgás, amely a kísérő húrok mennyiségétől és használatától függően gyengébb vagy erősebb lehet. A citera, amióta csak ismerjük, a szegényebb paraszti rétegek hangszereként van számon tartva. Olcsón előállítható, viszonylag könnyen „megtanulható” hangszer. A citerával és a többi pengetőssel igazi válogatott csapat ismerteti meg a hallgatóságot. A hazai népi kultúra nagy ismerője, Farkas Zoltán „Batyu” számára az Új Gereben Együttes hazai terep. Az összetéveszthetetlen stílusban játszó csapat előadásában az ütőgardon, a nagybőgő, a dob játssza a főszerepet, de a citera és a hegedűjáték sem maradhat ki a repertoárból. Szlama László igen fiatalon megismerkedett a kobozzal és a citerával, kedves hangszereit rendszeresen népszerűsíti itthon és külföldön. A koncertek, táncházak visszatérő vendége, a tíz éve alakult Fokos Zenekar teszi teljessé a pengetős panorámát.

Ajánlatunk


Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!