Program


Nagyvárad Táncegyüttes: Népek tengere

Nagyvárad Táncegyüttes: Népek tengere

„Dallamok, melyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek, és mégis különböznek egymástól. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként meghatározzák a tenger mozgását. Ha a mélybe tekintünk, meglátjuk a cseppeket, felismerjük a kimagasló individuumok táncait, mozdulatait. Ezekből a reánk hagyott cseppekből áll össze a népek tengere.  több...

Napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül ebben az előadásban a Nagyvárad Táncegyüttes.
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (egykori Honvéd Együttes) táncos-szólistája, a nagyváradi születésű Sánta Gergő rendezésében színre vitt Népek tengere című folkelőadás létrehozásában olyan elismert alkotókkal dolgoztak együtt a nagyváradi művészek, mint Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes a Népművészet Ifjú Mestere díjas prímása, Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes előadói.

Az előadásról Sánta Gergő Harangozó Gyula-díjas rendező-koreográfus így nyilatkozik: „Dallamok, melyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek, és mégis különböznek egymástól. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként meghatározzák a tenger mozgását. Ha a mélybe tekintünk, meglátjuk a cseppeket, felismerjük a kimagasló individuumok táncait, mozdulatait. Ezekből a reánk hagyott cseppekből áll össze a népek tengere. A tenger végtelen, nyugodt, tomboló, csendes, ringató, fodros, tajtékzó, tündöklő.”

A műsorban az autentikus koreográfiák mozaikjaiba folyamatosan visszatérő dallamvariánsok alkotnak egy egységet. Díszes látomásként más-más hangulatot kelt az adott tájegység dallam és képi világa. A tánc, a zene, viselet, a nézők elé táruló képek által burjánzva növik ki magukat a különböző vidékek és népek táncai.

Csoóri Sándor inspiráló gondolatai melyek meghatározták a darabot:
“Gondoljuk csak végig: mi őriz, mi véd, mi balzsamoz, idegen szóval: mi konzervál legtisztábban egy-egy maradandó értéket? A stílus! ... Ma már nem vitás, hogy az eredetiség révén nem csak a dalokhoz, táncokhoz kerülünk közelebb, hanem magunkhoz is. Az eredetiség ugyanis mindent megelőz. Minden tudást és minden sejtést is. Az eredetiség: rendező elv, belül a lélekben és az ösztönökben.”

A műsor során koreográfiak alkotói:
Rémi Tünde - Appelshoffer János,
Fundák-Kaszai Lili - Fundák Kristóf
Sánta-Bíró Anna - Sánta Gergő

Zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás
Rendező koreográfus: Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna

Az előadás létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap.Előadók:
A Nagyvárad Táncegyüttes tánckara:
Brugós Sándor-Csaba, Drimba Máté, Forgács Zsombor, Forgács-Popp Jácint, Joó Renáta, Kacsó Bálint, Kádár Orsolya, Kerekes Dalma, Móricz Bence, Rácz Lajos-Levente, Schmith Nándor-Gyula, Szabó Enikő-Ágnes, Szabó Mercédesz, Szerefi Ilona, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tőkés Imola

A Nagyvárad Táncegyüttes zenekara:
Bartalis Botond, Dallos Levente, Herédi Zsombor m.v., Puskó Márton m.v. Szukits Éva

Fénytechnikus: Lázár Attila
Hangtechnikus: Jónucz Gabi
Ügyelő: Uri Renáta

Fényképek: Vígh László Miklós

Ajánló


Pannon Várszínház előadása Zenés játék Molnár Ferenc azonos című regénye alapján

A hippikorszak legendás passiójátékaként is emlegetett amerikai rockmusical örökzöld dallamai a Pannon Várszínház…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!