Program


Nagyzenekari koncert: Beethoven, Schumann
2

Nagyzenekari koncert: Beethoven, Schumann

A hegedűversenyek fejedelme és egy gyógyulás zenei kivetülése – Beethoven és Schumann remekműveit a német zenei repertoár egyik legavatottabb karmestere, Marek Janowski vezényli a BFZ élén.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. január 20. hétfő, 19:45

Benjamin Beilman (hegedű) • Vezényel: Marek Janowski

Műsor:

Ludwig van Beethoven: D-dúr hegedűverseny, Op. 61
Robert Schumann: 2. (C-dúr) szimfónia, Op. 61

A hegedűversenyek fejedelme és egy gyógyulás zenei kivetülése – Beethoven és Schumann remekműveit a német zenei repertoár egyik legavatottabb karmestere, Marek Janowski vezényli a BFZ élén.

A Fesztiválzenekar visszatérő vendégkarmestere, a lengyel származású német dirigens ezúttal két formailag hagyományos, zeneileg mégis kivételes művel áll színpadra. Elsőként Beethoven egyetlen hegedűversenye szólal meg. A darab – a zeneirodalom számos világhírű hegedűversenyéhez hasonlóan – a szólóhangszer számára az egyik legkényelmesebb hangnemben, D-dúrban íródott, és háromnegyed órás terjedelmével kitölt egy teljes félidőt. A megrendelő Franz Clement, aki rendszeresen járt a szerző nyakára, hogy ellenőrizze, megfelelően halad-e a munka, egyetlen zenekari próba nélkül, blattolva adta elő a szólót az 1806-os premieren. A mű virtuozitást igénylő akadályaival és mélységesen érzéki lírájával duplán nehéz feladat elé állítja a hegedűst. Benjamin Beilman azonban, aki fiatal kora ellenére a legkülönbözőbb stílusokban is otthonosan mozog, és játszotta a zeneirodalom legnagyobb hegedűkoncertjeit, 1709-es „Engleman” névre keresztelt Stradivarijával garancia a minőségre.

Beethoven-idézetet is használ, de elsősorban Bach hatását mutatja Schumann 2. szimfóniája. Nem csoda, hiszen a szerző feleségével, Clarával behatóan tanulmányozta a barokk mester stílusát, Beethoventől pedig a komor sötétből a heroikus fény felé vezető út zenei lefestését leste el. A Mendelssohn vezényletével bemutatott C-dúr mű írásának kezdetekor Schumann fizikailag és idegállapotát tekintve is mélyponton volt: hangulatingadozás, memóriaproblémák és fülzúgás gyötörte. Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniája hallatán mégis komponálásba kezdett, és mire eljutott a fináléig, a gyógyulás reményét magában hordó pozitív hangra lelt.

Ajánlatunk


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

További ajánlataink


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

A Kalamazoo egyenesen a Broadway-ről érkezik, a vígjátékban Hernádi Judit és Kern András sziporkázó játékát élvezhetik Sebestyén Aba rendezésében.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!