Program


ÖRKÉNY ISTVÁN: EGYPERCES TÖRTÉNETEK
6

ÖRKÉNY ISTVÁN: EGYPERCES TÖRTÉNETEK

A PartVonal Műhely előadása a mai fiataloknak kínál tanulságos és egyben szórakoztató korképet a szüleik, nagyszüleik fiatalkori világáról. Mindezt Örkény István szövegén keresztül. A magyar groteszk próza atyjának, Örkény Istvánnak műveiből egy rendhagyó, negyvenöt perces irodalmi órát állítottunk össze.

ÖRKÉNY ISTVÁN: EGYPERCES TÖRTÉNETEK

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS
Örkény István egyperces novellái 14 éven felülieknek
Iskola tananyaghoz kapcsolódó groteszk irodalmi csemege

Az „Egypercesek” fanyar humora, a groteszk gondoskodik róla, hogy a néző nevetve tudjon rácsodálkozni egy letűnt korra, ami mégis rengeteg tanulsággal szolgál a mára. Hisz az álhírek (fake news) a mai korra is jellemző veszélyek, és érdekes összevetni az akkori(1969) és a mostani árukínálatot az üzleteinkben. Örkény István gondoskodik arról is, hogy az utca embere elolvashassa a Holnapi Újságot. Az előadás látványvilága az 1960-as éveket idézi, és hol egy szoba nappalijában, hol egy kalap üzletben, hol egy újságárus bódénál, hol pedig egy strandon találjuk magunkat. Mindezt a Ludas Matyi grafikai világával megfestve.

Alkotók:
Bást Andrea / Telepó Zsófia
Bergendi Áron / Hernádi Szabolcs
Szilvási Dániel / Farkas Bálint / Borbiró András
Juhász Katalin
Orbán Eszter

RENDEZŐ: QUINTUS KONRÁD

A PartVonal Műhely, a Marczibányi Téri Művelődési Központ támogatásával 2010­-ben alakult azzal a céllal, hogy a Nemzeti alaptanterv ajánlott irodalmi anyagát, ­a színházművészet segítségével ­megismertesse a fiatalokkal.
A programok az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.

EGYPERCES TÖRTÉNETEK
Középiskolai tananyaghoz kapcsolódó groteszk irodalmi csemege.

Örkény István Egyperces novelláin keresztül megismerkedünk – többek között – a groteszk fogalmával és képet alkothatunk a szocialista társadalom működéséről. Felidézzük azt az időt, amikor az útjainkon még Zaporozsec, Wartburg és Moszkvics személyautók futottak. Elgondolkodunk, hogy milyen világ is az, ahol Holnapi Újságot olvasnak az emberek. Mindezt megidézzük a valamikori Ludas Matyi látványvilágával.

További ajánlataink


2021. augusztus 20-án nyílt meg az érdeklődők előtt a Budavári Palotában újjászületett Szent István-terem. Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett…

A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt.…

Robert Schumann: Manfréd-nyitány, Op. 115 a-moll zongoraverseny, Op. 54 4. (d-moll) szimfónia, Op. 120

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!