Program


TARIQA & MABON DAWUD REPUBLIC

TARIQA & MABON DAWUD REPUBLIC

Ezen a rendhagyó estén két Nyugat-afrikai zenét játszó, abból inspirálódó együttes találkozik.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 2. szombat, 20:00

A Tariqa megszólalása sokkal inkább akusztikus, régebbi, sok száz éves tradicionális műfajon, a marokkói gnawa transz-zenén alapul, ahol magyar népzenei és jazz elemek is megjelennek. A Mabon Dawud kiindulópontja az amerikai funk, a jazz és különböző tradicionális Nyugat-afrikai stílusok keveredéséből kialakult afrobeat, amely sokkal később, az 1970-es években született. Ez a két együttes sosem lépett fel egyazon estén, így amellett, hogy előadják saját programjaikat, lehetőség adódik a két zenekar fúziójára is.

Tariqa

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának”. A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp).
Said Tichiti, aki 20 éve van jelen a hazai világzenei életben, a jazz és a magyar népzene zene jól ismert és kiemelkedően kreatív zenészeivel dolgozik együtt, rendszeres fellépője world music fesztiváloknak világszerte.
Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről hozta magával e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake amerikai jazz dobos tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a hagyományosan gyógyító és ünnepi szertartásokon előadott gnawa zenére jellemző erős érzelmi hatást.

Said Tichiti - ének, guembri, oud (arab lant)
Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének
Bede Péter - szaxofon, furulya
Halmos András - dob

Mabon Dawud Republic

A Mabon Dawud Republic többek között a SoulClap Budapest, a Qualitons, a Jü és a Zuboly tagjainak afrobeat formációja, akik emellett még tucatnyi más formációban zenélnek együtt. A Mabon Dawud Republic az első magyar afrobeat zenekar, amely az első magyarországi (és egyben közép-európai) Felabration-esten debütált. A Felabration Fela Kuti emlékére világszerte évente megrendezésre kerülő afrobat zenei esemény. A zenekar azóta önálló repertoárral koncertezik, 2018 júniusban megjelent egy kislemezük 7”-es vinylen, a Budabeats lemezkiadó gondozásában, az idén pedig kiadja első nagylemezét olyan neves vendégelőadókkal, mint Pat Thomas, Dele Sosimi vagy Stevo Atambire.

Bognár Szabolcs - billentyűs hangszerek
Hock Ernő - basszusgitár
Mészáros Ádám - gitár
Weisz Gábor - szaxofon
Kovács Ferenc - trombita
Czirják Tamás, Boros Levente, Halmos András - dob, ütőhangszerek
Szarvas Dávid - ütőhangszerek

Ajánlatunk


Cseh Tamás arról énekelt valaha, hogy azt hittük, a dalokban angolul kimondják azt, amit magyarul nem tudunk, de nem így van. A kérdés attól még eleven: be vagyunk-e zárva az anyanyelvünkbe, vagy épp ellenkezőleg: magyarnak lenni nemcsak kollektív neurózis, de kollektív boldogság is.

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel vannak készülve minden sóhajra, horkolásra, tüsszentésre. Most új otthonban kezdenek új életet, hiszen a gyerekek felnőttek, élik a saját életüket. Vagy ez mégsem ilyen gömbölyű?

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente már többször bizonyították tehetségüket. Sikeres színdarabjuk valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik.

További ajánlataink


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

A Pesti Magyar Színház zenés előadásában megismerheted Tutajos és Bütyök, a két fővárosi nyolcadikos csodás nyári kalandjait. A két jó…

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!