Program


Bringára váltva - A Magyar Műszaki És Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása
2

Bringára váltva - A Magyar Műszaki És Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

„Csoda, Robusta és Rakéta – annak a közlekedési eszköznek a fantázianevei, amely a legszorosabb kapcsolatban van az emberrel: az ember ereje hatja és szoros fizikai közelsége feltétele az eszköz mozgásának.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 5. vasárnap, 10:00

„Csoda, Robusta és Rakéta – annak a közlekedési eszköznek a fantázianevei, amely a legszorosabb kapcsolatban van az emberrel: az ember ereje hatja és szoros fizikai közelsége feltétele az eszköz mozgásának. Egy olyan közlekedési módról van szó, amelyről azt szoktuk mondani, hogy ha valaki egyszer megtanulta, akkor nem fogja elfelejteni.

 A Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum 2023-as időszaki tárlata, - a „Bringára váltva” - az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában mutatja be sokunk kedvelt eszközét a kerékpárt, - és annak történeti, társadalmi és sporttörténeti vonatkozásait. 

Az 1500 nm-en megépített „kerékpáros történelem” egyszerre kapcsol össze a múlt megoldásaival, közlekedési szokásaival és vetíti előre a jövő innovatív terveit, a „zöld közlekedésben” rejlő lehetőségeket. A jelen tárlata pedig megmutatja a fából készült futógépektől és a velocipédektől kezdve a legmodernebb, csúcskategóriás versenykerékpárokig tárul elénk az időtlen közlekedési eszköz formavilágának és használatának átalakulása.

Az időszaki tárlat az ipari örökség helyszínébe illeszkedve három nagy területen mutatja be a kerékpárt és annak használatát. Végig követhetjük a kerékpárok térhódítását itthon és külföldön, a biciklik fejlődését és fejlesztését, a legapróbb különlegességeket és személyre szabott átalakításokat. Bepillanthatunk a biciklik tulajdonosainak sporttevékenységébe, élethelyzetekbe, találkozhatunk a kerékpáros történelem legrégibb retro és legújabb csúcskategóriás darabjaival. Megfigyelhetjük Budapest hogyan igyekszik követni az bringások elvárásait, és biztonságos kerékpáros infrastruktúrát kialakítani. Ízelítőt kaphatunk országunk tókerülő kerékpárútjaihoz: a Velencei-, a Tisza-, a Fertő-tóhoz és persze a Balatonhoz. Világkörüli kerékpáros expedíciókhoz is gyűjthet jótanácsokat, akár Baliról tekernénk Amerikába vagy éppen a Kilimandzsáróra. A kerékpáros sportolóknak és versenyzőknek is készültünk kuriózumokkal. Magángyűjtemények becses kerékpárjainak legjobbjait és a legkülönfélébb konstrukciók mutatjuk be. Bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is megszemlélhetjük. Akiknek a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia jut először eszébe a kerékpározásról, azoknak szintén meglepetéseket tartogatunk

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. Látogatóinknak olyan felejthetetlen élményt kínálunk, akár az első önálló biciklizés.

Nyitva tartás

A Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása június 23-tól október 23-ig látogatható.
Hétfő - Kedd ZÁRVA
Szerda - Vasárnap 10-17h

Megközelítés:

Az Északi Járműjavító bejáratát az Opera Eiffel Műhelyház parkolója felől lehet elérni.

A kiállítás helyszíne közösségi közlekedéssel kitűnően megközelíthető, így javasoljuk, ha módjában áll, válassza a fenntarthatóbb közösségi közlekedést!

A kiállítás tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthető meg:

a Blaha Lujza tértől a 28-as, 28A vagy 62-es villamossal 8 megálló, 13 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

A belvárostól, pl. a Deák Ferenc tértől 9-es busszal 11 megálló, 20 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

A kiállítás az 1-es villamossal is megközelíthető, így a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút megállónál kell leszállni, ahonnan mintegy 5-7 perc séta vagy egy megálló a 28, 28A vagy 62-es villamossal a kiállítás bejárata.

 

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

További ajánlataink


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!