Program


3. Refik Anadol: Rumi Dreams

3. Refik Anadol: Rumi Dreams

Refik Anadol a New York-i MOMA, a Las Vegas-i Spehre és a Grammy Gála után a debreceni MODEM-ben!

Aktuális előadások


Refik Anadol a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója, először állít ki önállóan hazánkban. 2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan a művész kavargó, hipnotizáló fényshowját a New York-i MOMA közönsége egy évig csodálhatta, majd év végén Anadol a Grammy Gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával.

Idén augusztusban pedig Debrecenbe látogat az elismert török multimédiaművész Rumi Dreams című videómunkája. Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő török digitális/újmédia-alkotó, az MI művészeti alkalmazásainak számos nemzetközi díjjal elismert úttörője, a kortárs vizuális művészetek meghatározó alakja. Nagyszabású alkotásait repülőterektől koncerttermekig, közterektől világhírű kortárs múzeumokig, az észak-karolinai Charlotte-tól, a Velencei Biennálén, Isztambulon és Szöulon keresztül, Melbourne-ig a földkerekség számos pontján mutatták be. Az isztambuli születésű, Amerikában élő alkotó Rumi Dreams című nagyszabású, 32 m2-es LED-falat igénylő videómunkáját mutatja be a MODEM, mely a 13. században, Anatóliában élt Mevlana Jallaludin Rumi, költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült.

A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni. A Rumi Dreams egyben illeszkedik a MODEM azon projektjeinek sorába, amikor Debrecen város kulturális identitásának egyik legfontosabb elemével, az irodalommal lép szövetségre, újabb és újabb lehetőséget kínálva a különféle művészeti ágak interakciói számára.

A bemutató megválósításában fő támogatónk: a Synergy Construction Hungary Kft. és a Yapi Merkezi

További szponzoraink: Maison Aux Pois, PolyVision, Special Effects Ltd., Swicongroup és Wizz Air Holdings Plc.

Szakmai partner: Lounge Group

Támogatóink megtisztelő adományaikkal a kulturális összefogást, a művészet és digitalizáció jótékony együttműködését patronálják.

A török-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Török-Magyar Kulturális Évad 2024. és az 58. Debreceni Virágkarnevál részeként Refik Anadol, a világhírű török médiaművész MODEM-be érkező kiállítása az egyik kiemelt esemény lesz.

A MODEM-ben megvalósuló tárlat Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Konya Fővárosi Önkormányzata, a budapesti Török Nagykövetség, a Refik Anadol Studio és a debreceni MODEM együttműködésében jön létre.

 

Figyelem!

A kiállítótérben bemutatott videóalkotás hang- és fényhatásai megzavarhatják egyes látogatók közérzetét. A bemutatott videó a fotoszenzitív epilepsziások esetében epilepsziás rohamot indukálhat. Kérjük ezt figyelembe venni!

A látogató a kiállítótérbe való belépéssel elfogadja, hogy az esetleges egészségügyi károsodásért a MODEM Modern és Kortárs Nonprofit Kft.-t felelősség nem terheli.

További ajánlataink


A BTM Középkori Osztályának két munkatársa, Papp Adrienn régész és Sudár Balázs történész közel egy éves munkával - na meg…

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretne értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozzon fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!