Program


Budapest Galéria Tárlatvezetés

Budapest Galéria Tárlatvezetés

Tarts velünk augusztus 28-án 17:00 órától, járjuk be együtt a Maleficae - A máglyától az online varázslásig című kiállítást a kiállító magyar művészekkel. A tárlatvezetésen az alkotók beszélnek műveikről és a résztvevők kérdéseit is várjuk.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: augusztus 28. szerda, 17:00

A kiállításról:
Az elmúlt évek különböző válsághelyzetei ismét sokakat nyitottabbá tettek a spiritualitás felé, az alternatív hitvilágok és kultúrák ugyanis egyre több embernek jelentenek egyfajta menekülőutat a valóságból, vagy kínálnak megoldást az őket körülvevő események feldolgozására. Az Y és Z generáció tagjai között széleskörben elterjedtek a különböző spirituális gyakorlatok, a kártyavetéstől a kristályok és a növények gyógyító erején át az asztrológiáig.
Aki ezeknek a jellemzően női gyakorlatoknak a múltját, történetiségét kutatja, bizonyosan eljut a boszorkány alakjához. A boszorkány mai szemmel nézve (a popkultúra seprűs-süveges karakterén túl) a kanonizálatlan tudásoknak, a gyógyítás nem intézményesült praxisainak képviselőjeként és a feminizmus úttörő alakjaként jelenik meg, aki nem alkalmazkodott az aktuális társadalmi normákhoz és gyakran támogatta saját nőtársait.
A boszorkányság történetének kutatásához leggazdagabb forrásnak talán a 15. és a 18. század között lezajló boszorkányüldözéseket és a boszorkányperek dokumentációit tekinthetjük, amelyek számos művész munkájában felbukkannak – többek között azon alkotók esetében, akik a Budapest Galéria művészcsere programjának keretében érkeznek hazánkba a régióra jellemző, hosszan elnyúló üldöztetések történetét vizsgálni.
A Maleficae – A máglyától az online varázslásig című kiállítás ezért az üldöztetéseket, a számos koholt vádat és halálos ítéletet felelevenítő művekkel indul, amelyek bemutatják a természethez kötődő gyógyító praxisokat és a mágikus erővel bíró tárgyakat is. Ezt követően a női spirituális közösségek egyre erősebb jelenlétén keresztül, a kiállítás a ma élő boszorkányoktól a jelenkori okkult gyakorlatokon át a szegregált társadalmi csoportok spirituális világáig jut el, kiegészülve az online teret is átszövő varázslattal, valamint a mágia és a technológia kapcsolódásaival. A kiállítás címe, amely latinul annyit tesz, “boszorkányok”, az alcímmel kiegészítve erre a több száz éves történeti ívre utal.
 
Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Nadine Byrne, Vala T. Foltyn, Győri Andrea Éva, Kortmann Járay Katalin & Mendreczky Karina, K. Takács Márton & Kazsimér Soma, Shani Leseman, Ana Likar, Chloé Macary-Carney, Ginevra Petrozzi, Lucia Sekerková, Selma Selman, Simon Zsuzsi, Szabó Nóra, Szécsi Noémi, Jana Zatvarnická
 
Kurátorok: Gadó Flóra, Hermann Júlia, Kollár Dalma Eszter
 
Az eseményen kép-, és videófelvétel készülhet. Részvételeddel hozzájárulsz ahhoz, hogy a Budapest Galéria a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulásodat az info@budapestgaleria.hu címen bármikor visszavonhatod.

Ajánlatunk


musical Az előadást angol felirattal játsszuk.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

A Kalamazoo egyenesen a Broadway-ről érkezik, a vígjátékban Hernádi Judit és Kern András sziporkázó játékát élvezhetik Sebestyén Aba rendezésében.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretne értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozzon fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!