Program


FILM/ZENE: Sose halunk meg (Csortos)

FILM/ZENE: Sose halunk meg (Csortos)

Sose halunk meg
magyar játékfilm, 95 perc, 1992
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 6. szombat, 17:00

Rendező: Koltai Róbert

Zene: Dés László
Forgatókönyvíró:
 Nógrádi Gábor, Koltai Róbert 
Operatőr: Halász Gábor 

Szereplők: Koltai Róbert, Szabados Mihály, Máté Gábor, Jordán Tamás, Kathleen Gati, Lukáts Andor, Blaskó Péter, Pogány Judit

 

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik legsikeresebb magyar filmje, amelynek főcímdala, a Nagy utazás azonnal önálló életre kelt, és máig az egyik legtöbbet játszott filmzenénk. Dés László szerzeménye különös módon került bele a filmbe, ahogy az az NFI Alapfilmek-oldalán is olvasható: Dés László eredetileg a Pantaleón és a hölgyvendégek című vígszínházi előadáshoz komponálta, amely csak 30 előadást élt meg. Amikor a Sose halunk meghez még a forgatás előtt le kellett adnia a betétdalt, beugrott neki a Brazília című bossanova szerzeménye, amihez Bereményi Gézával új szöveget íratott. Eredetileg Malek Andreával énekeltették fel a dalt, mivel a Mario Vargas Llosa-darabban női dal volt, de nem működött, ezért kérték fel Presser Gábort, aki a Vígszínház zenei vezetőjeként jól ismerte, és végül halhatatlanná tette a számot.”

Dés László számos magyar film zenéjét írta, dolgozott Makk Károllyal, Jancsó Miklóssal, Almási Tamással, Dobray Györggyel – az ő szerzeménye Dobray  Szerelem első vérig című kultfilmjének betétdala is, amely a nyolcvanas évek házibulijainak kötelező eleme volt.  A szaxofonos-zeneszerző, aki emellett musicalek sorát is jegyzi (a Sose halunk megből is készült musicalváltozat!), idén töltötte be 70. életévét. Isten éltesse!

Sose halunk meg feledhetetlen főhőse a csupaszív, talpraesett vállfaárus, aki maga volt az élet hercege. A hatvanas „boldog békeévekben” csak fölkapta unokaöccsét, vitte vásárba, lóversenyekre, megismertette vele a szabadság, a nők, az élet ízeit. Ahol megjelent ruganyos nadrágtartójában, jellegzetes szemüvegében, minden női szívet meghódított, és fogytak a vállfák. ‒ Koltai Róbert legendás kultfilmje a rendszerváltó időszak legsikeresebb filmje volt.

Dés László 2013-ban a recorder.blognak mesélt arról, hogyan vezetett az útja a filmzenékig: 1975-től kezdtem filmzenékben közreműködni, de ekkor már az LGT-vel is játszottam vendégfúvósként, ami aztán tíz évig tartott. Elkezdtek hívogatni filmzenefelvételekre is, Presser GáborVukán GyörgyMártha IstvánNovák János ekkoriban nagyon sok filmhez írt zenét és nagyon sokat jártam a filmgyárba szaxofonos szólistaként. A Dögkeselyűt például végigfújom. […] Akkor még úgy ment a filmzenekészítés, hogy a nagy vászonra vetítettek ki a jelenetet és real time-ban játszottunk a felvételre, miközben néztük a képkockákat. Nagyon izgalmas világ volt, ami vonzott. Említettem már a wroclaw-i fesztivált, ott jött oda hozzám Fábry Péter filmrendező, és Nemes István forgatókönyvíró - aki nekem később dalszerzőtársam lett, együtt írtuk a Valahol Európábant és sok mást -, hogy vállalnám-e a Nyom nélkül filmzenéjének megírását. Ez egy esetleges, véletlenszerű dolog volt. Hála Istennek valahogy azt gondolták, hogy én ezt megoldom. Nagyon boldog voltam, és ilyen az élet, nem sokkal később Makk Károly is megkeresett engem és Másik Jánost, hogy készítsük el az Egymásra nézve című film zenéjét, amit az első Dimenzió lemeznek köszönhetünk. Azt hallotta Makk, és annak alapján kért fel minket. És innentől kezdve egyik felkérés hozta a másikat.”

A vetítés együttműködő partnere a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


A nemzetközi historikus régizenei előadópraxis egyik legjelentősebb képviselője, a világhírű holland csembaló-, orgonaművész és karmester, Ton Koopman idén októberben tölti be 80. életévét.

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

Brian Blade legendás amerikai jazzdobos (Chick Corea, Joshua Redman, Bill Frisell) Magyarországon is jól ismert, még popos körökben is az egyik legkeresettebb hangszerén - Joni Mitchelltől Bob Dylanig a legnagyobbakkal játszott.

További ajánlataink


A Drezdai Staatskapelle nemcsak a világ egyik legrégebbi zenekara, de az egyik legjobb is: az utóbbi évtizedekben olyan karmesterek álltak…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!