Program


Női művészek – A korszak arcai

Női művészek – A korszak arcai

Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait.  több...

Aktuális előadások


Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait. A tárlat egyúttal a Georgia Függetlenség Napjának ünnepe is.

A kiállításon Helene Akhvlediani, Ketevan Magalashvili, Tamara Abakelia, Esma Oniani, Lia Shvelidze és Sophia Cherkezishvili alkotásai láthatóak. A tárlat georgiai női művészek négy generációjának műveiből válogat: a bemutatott alkotók mindegyike korának fő irányzatait jeleníti meg saját képzőművészeti alkotásain keresztül.

A kiállítás a huszadik századot és a jelenkort öleli fel: ennek kapcsán pedig az úgynevezett Tbiliszi Modernista Mozgalom, a szocialista realizmus, az enyhülés ideológiamentes művészete és a posztmodern művészet alkotásait mutatja be. 

A huszadik század első feléből datálódó, egy terembe összegyűjtött alkotásokat a „nő, mint a modernizáció és az emancipáció” szimbólumfogalma egyesíti. A kortárs művésznők alkotásaiból kialakított másik műcsoport a „nő, mint a művészet fő motívuma” összefogó téma köré épül. A kiállítás mindkét fogalom vonatkozásában a huszadik századi női alkotók által a képzőművészet terén létrehozott, általános trendeket jeleníti meg.

Mindkét mozgalom, a modernizmus és a posztmodernizmus, amely Georgiában a vasfüggöny évtizedei és a fiatal állam önrendelkezésének ezt követő nehéz időszaka ellenére fejlődött ki, a georgiai és az európai kultúra közötti jelentős összhangot igazolja.

Georgiai festők kiállításának első alkalommal ad otthont a Pesti Vigadó. A kiállítási tárgyak többsége a Georgiai Nemzeti Művészeti Múzeum és a Georgiai Nemzeti Galéria gyűjteményéből származik.

A rendezvényt Georgia Kulturális és Sportminisztériuma szervezi a magyarországi Georgiai Nagykövetséggel, a Magyar Művészeti Akadémiával és a Pesti Vigadóval együttműködésben.

A projekt kurátora a Georgiai Nemzeti Galéria.

Kiemelt kép: Ketevan Maghalashvili: Önarckép

 

További ajánlataink


Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Mágikus tárgyak és üzenetek olvashatósága és olvashatatlansága, csapdák és foglyul ejtett állatok nyomai, időben és térben rejtett és rejtőzködő, halhatatlan…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!