Program


Sárközy Lajos és a Budapesti Vonósok

Sárközy Lajos és a Budapesti Vonósok

A Budapesti Vonósok a koncertje a virtuozitás témáját járja körül Sárközy Lajossal, és olyan zeneszerzőkkel az elmúlt évszázadokból, akik maguk is a kor híres virtuózai voltak. Szünet után pedig Csajkovszkij: Firenzei emlék c. népszerű műve hangzik el.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 21. vasárnap, 19:00

Az ördög hegedűsei?

Az izgalmas hegedűdarabjairól ismert barokk mester, Heinrich Ignaz Franz Biber a kor jeles virtuóza volt. A Budapesti Vonósok együttese Battalia à 10 című művét szólaltatja meg, a Bacchusnak dedikált darabban pedig a jókedvű katonákkal, harcias indulóval, magával a csatajelenettel, valamint a sebesült katonákkal is találkozhatunk. A pirani születésű hegedűs, Giuseppe Tartini kapcsán már felmerült a gondolat, hogy lepaktált az ördöggel, és a legendára ő maga erősített rá, a darab létrejöttét a zeneszerző beszámolója szerint egy álomnak köszönheti, ugyanis egyik éjjel Tartini ágyánál megjelent az ördög, felkapta a mester hangszerét, és játszani kezdett – igen furcsa, ördögi, bonyolult dolgokat, a komponista pedig lejegyezte mindezt, amikor felébredt.

Aki végképp kiérdemelte az ördög hegedűse titulust, Niccolò Paganini volt: ő olyan hangokat csikart ki hangszeréből, amilyeneket korábban senki. Mindez rendkívül szuggesztív előadásmóddal társult, ami nagy hatással volt a kor számos hangszeresére. Paganini két leghíresebb műve szólal meg a Budapesti Vonósok hangversenyén, az egyik a Rossini operája által inspirált Mózes-fantázia, a másik pedig h-moll hegedűversenyének briliáns zárótétele, a La Campanella.

A koncert második részében Csajkovszkij szenvedélyes, sodró lendületű kamaraműve, az 1890-ben eredetileg vonósszextettre komponált Firenzei emlék csendül fel.

A Budapesti Vonósok hangversenyének szólistája a hegedűművész, prímás, ifj. Sárközy Lajos lesz, aki otthonosan mozog az éttermi cigányzene, a klasszikus zene és a jazz világában is, és akinek játékát a világ minden táján a legprofibb muzsikusok is tátott szájjal hallgatják. A Föld napjának előestéjén a Zeneakadémia közönségének ezúttal földöntúli élményben lesz része.

Műsor:

Biber: Battalia à 10

Tartini: g-moll „Ördögtrilla” szonáta (átirat hegedűre és vonószenekarra)

Paganini: Mózes-fantázia

Paganini: La Campanella

SZÜNET

Csajkovszkij: Firenzei emlék, op. 70

Előadók:

Sárközy Lajos hegedű

Budapesti Vonósok

koncertmester: Pilz János

művészeti vezető: Botvay Károly

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

A nemzetközi historikus régizenei előadópraxis egyik legjelentősebb képviselője, a világhírű holland csembaló-, orgonaművész és karmester, Ton Koopman idén októberben tölti be 80. életévét.

A Cambridge-i St John's College Kórusa régi ismerősünk: karácsonyi műsorával már két ízben is nagy sikert aratott a Müpában.

További ajánlataink


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli a nyitókoncert, amit a Budapesti Tavaszi Fesztivállal egyidős, világhírű Chamber Orchestra of Europe ad…

Carl Orff CARMINA BURANA Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!