program


MACMILLAN: KARÁCSONYI ORATÓRIUM A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye
3

MACMILLAN: KARÁCSONYI ORATÓRIUM A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

Dato



JAMES MACMILLAN: Christmas Oratorio (Karácsonyi oratórium) – magyarországi bemutató

Mary Bevan szoprán
Leigh Melrose bariton

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Sir James MacMillan

A katolikus skót zeneszerző, Sir James MacMillan 1959-ben született Kilwinningben, felsőfokú tanulmányait az Edinburgh-i és a Durhami Egyetemen végezte. Evelyn Glennie-től Msztyiszlav Rosztropovicsig számos világhírű muzsikus megrendelésére komponált zenét. Műveit olyan karmesterek vezényelték, mint Colin Davis. Írt operát, kantátát, versenyműveket, kóruskompozíciókat, szólóhangszeres és kamarazenét. Karácsonyi oratóriuma 2021-ben keletkezett: a kortárs zene széphangzásra törekvő, közérthető fajtáját képviselő művet a zeneszerző vezényletével, Mary Bevan és Leigh Melrose szólóénekével szólaltatja meg magyarországi bemutatóként a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Karácsonyi oratórium – a címről és a mögötte meghúzódó fogalomról a zenehallgatók legtöbbjének Bach vagy Schütz neve ötlik emlékezetébe. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar hangversenyén most alkalmunk nyílik megismerni egy olyan XXI. századi alkotást, amely Jézus születésének történetét dolgozza fel. Sir James MacMillan skót katolikus zeneszerző, aki Glasgow közelében, Kilwinningben látta meg a napvilágot 1959-ben. Zeneszerzést az Edinburgh-i és a Durhami Egyetem hallgatójaként tanult. Nagy-Britannia számos zenekarától kapott megrendeléseket, írt versenyműveket olyan előadók számára, mint Evelyn Glennie vagy Msztyiszlav Rosztropovics. Számos műve spirituális indíttatású, sok kompozícióját inspirálta katolikus hite: írt miséket és Magnificatot is. Karácsonyi oratóriuma (A Christmas Oratorio) 2021-ben keletkezett: a mű a kortárs zene közérthető, széphangzásra törekvő vonulatát képviseli. A Nemzeti Filharmonikusok előadásában szólistaként két kiváló brit énekes, a szoprán Mary Bevan és a bariton Leigh Melrose vesz részt. A produkció hitelét szavatolja, hogy művét maga a szerző, Sir James MacMillan vezényli.

PÅ PLAKATEN


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Rúzsa Magdi hazánk egyik legnépszerűbb énekesnője, a rádiós frekvenciákon a legtöbbet játszott előadó, aki 2024. augusztus 31-én újra a Tokaj…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld:

Obs! Indkøbskurvens tidfrist udløber snart!
tilbageværende tid
00:00

enhed(er) i kurven

total:


Tiden er udløbet. Start venligst forfra med at vælge billetter.